Już 19 maja o godz. 19:00 Dantejskie Sceny na Postępu 5 vol. 2! Odpal komputer lub telefon i wsłuchaj się w opowieści prosto z Włoch! O Włochach w Polsce i o tym, że kuchni włoskiej nie ma! Czy pasta to zawsze makaron? Co to jest to „al dente”? Czy każdy makaron pasuje do każdego sosu? Makaron – polewamy sosem czy mieszamy? No i co z tym spaghetti bolognese, czy to danie w ogóle istnieje? Zagnij Włochów pytaniami na czacie live – czy zdołają odpowiedzieć na Wasze wszystkie wątpliwości?
Wchodzimy w kolejne kręgi piekieł i tym razem Alfredo i Leonardo spróbują udowodnić, że potrafią gotować. Na wizji przygotują absolutny klasyk przerobiony już chyba na wszystkie sposoby – pesto genovese, czyli pesto z bazylii. Dowiemy się między innymi, dlaczego bazylii myć nie trzeba, a nawet nie należy. O jej wysokiej wrażliwości na ciepło, o konkretnych serach i prawilnych orzechach.Zachęcamy do przygotowania potrawy na wizji razem z nami.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w następujące składniki:
2 doniczki bazylii
4 ząbki delikatnego czosnku (lub 2 mocnego)
100 g tartych serów: pecorino i parmezan- https://bit.ly/3f5r6lS
lub grana padano – http://bit.ly/grana-padano-masala
1 łyżka orzeszków pinii
szczypta grubej soli morskiej
ok. 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
makaron spaghetti do podania
I sprzęty:
Moździerz
Tarka do starcia serów
Garnek z pokrywką do ugotowania makaronu
Durszlak
Alfredo – restaurator, właściciel Culiinaria Italiana, doktor historii Europy, autor felietonów i przepisów kulinarnych, Leonardo – doktor polonistyki, wykładowca.
Razem – autorzy książki “Kuchnia Dantego” oraz trenerzy kuchni włoskiej w Instytucie Sztuki Kulinarnej. W związku z tym, że gotowanie to ich pasja, wpadli na pomysł nowego rytuału dla rodzimej kultury i kuchni i nazwali go Kuchnią Dantego.
Co robią w ramach projektu? Dowiecie się tego już w czwartek 19 maja!